Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Игов: Учим децата си на учебници, по-стари от самите тях

М. Донкова: Учителите са хора, които работят, за да постигнат резултат

Проблемът на нашето образование е, че то продължава да бъде образование на институциите, а не на децата. Това каза зa “Хоризонт” в предаването “Нещо повече“ експертът и психолог Иван Игов:

Възрастните нищо не направихме години наред училището да стане желано за децата – това трябваше да бъде първата крачка: училището да го върнем на децата си, вместо то да бъде училище на институциите
.

Светът се обновява на всеки три години, а ние учим децата си на учебници, стари колкото света и дори по-стари от самите тях,
поясни Игов като автор на учебник и обясни, че за да бъдат мотивирани учителите, е необходимо да им бъде дадена повече свобода:

Въпреки застаряващия фонд и ниските заплати има хора, които са готови да измислят страхотни неща и да нощуват дори в училище, както и да идат до другия край на света за децата, но никой не им дава възможност да го направят и техните модели не се популяризират.

Образованието е консервативен сектор на обществото и винаги е било такова във всички европейски общества, обясни Мария Донкова от фондация "Пайдея" и допълни, че при нас много се говори за промени, а се правят малко.

Донкова поясни, че учителите са демотивирани и от факта, че когато се правят промени, никога не се прави оценка какъв е ефектът от въведеното:

През 2001 година въведохме чисто нови програми, чисто нови учебници и чисто нов закон за учебния план – до момента няма оценка какъв е бил ефектът от това нововъведение. През 2008 година приехме Национална програма за развитието на образованието, която изтече тази година, но няма и зачатък от оценка какво сме постигнали с нея.

Учителите са хора, които работят, за да се постигне резултат – ако не им казват как напредват и добре ли се справят, няма как да са мотивирани, подчерта Донкова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна