Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бокова: Унищожаването на исторически паметници от ИД е престъпление срещу човечеството

Снимка: БГНЕС

Унищожаването на исторически паметници от "Ислямска държава" е престъпление срещу човечеството, каза в интервю за БНР генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. В Брюксел тя призова депутатите от Комисията по култура и образование на Европейския парламент за хармонизиране европейските закони срещу контрабандата на откраднати културни ценности:

Екстремистите искат да го унищожат, защото те искат да наложат една друга идеология, те искат да унищожат всичко, което е съществувало досега, всичко, което говори за друга култура, за нещо по-различно. Смятам, че ние можем да направим много повече от гледна точка на преследване на такива престъпления.

Бокова, която е официален кандидат на българското правителство за следващ генерален секретар на ООН, имаше още среща с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. На въпрос дали се притеснява от публикации в международната преса, които споменават Могерини и Кристалина Георгиева като потенциални конкурентни кандидати за поста генерален секретар на Обединените нации, Ирина Бокова отговори:

Нищо не ме притеснява, защото аз имам подкрепата на Правителството, на българските институции. Разбира се, различни имена се споменават, аз уважавам Кристалина, познавам я, подкрепям я, поздравих я специално, когато беше избрана за вицепредседател на Европейската комисия. Смятам, че това беше едно много добро постижение за България, което аз изцяло приветствах. Смятам, че най-важното за момента при мен е, че аз изцяло съм се фокусирала върху ЮНЕСКО. Процедурата вероятно ще започне официално в началото на следващата година. Аз имам много ангажименти и чувствам огромна отговорност за това как ще реагираме на това, което се случва в света.

Очаквайте цялото интервю на кореспондента ни в Брюксел с Ирина Бокова утре в предаването "Хоризонт до обед".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна