Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По повод идеята общините да могат да облагат с данък доходите на своите жители с до 2%

Л. Богданов: Това е увеличение на данъчното бреме, а не децентрализация

Снимка: БГНЕС

Известно време в България се водеше един дебат за фискална децентрализация, или да има по-голяма част от приходите в общините и съответно по-голяма част от възможността за взимане на решения по разходите и това също да бъде концентрирано в тях. Това каза зa “Хоризонт” в предаването “Нещо повече“ икономистът Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч“ по повод идеята общините да могат да облагат с данък доходите на своите жители със ставката до 2%. Промяната се предвижда в проект на Министерството на финансите в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Обаче този дебат за фискална децентрализация преди се водеше с идеята да се прехвърлят определени данъци от централния към местния бюджет, допълни икономистът.

Богданов поясни, че това, което сега се предлага, е да остане това, което централният бюджет си взима, а да бъде прибавен един допълнителен данък за местните бюджети:

Това си е увеличение на данъчното бреме, а не децентрализация.


Общините от много години имат съществен проблем с начина, по който се определят местните данъци върху имотите – там има доста голяма несправедливост, т.е. облагането няма нищо общо с реалните стойности на имотите или с реалните възможности на данъкоплатците
, поясни икономистът.


Вместо да се търсят дългосрочните решения, които да подобрят и да повишат справедливостта на облагането, в частност това, което правят общините и да си оправят начина, по който си управляват местните бюджети и начините на облагане на гражданите, те тръгват по най-лесния начин, който така или иначе се администрира от НАП – да вдигнат малко ставката и да прехвърлят едни пари. Това изглежда като инструмент - вдигайки данъците, да се дадат едни пари наготово на кметовете
, подчерта Лъчезар Богданов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна