Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Нушева: Сътрудничеството със Сметната палата ще позволи по-адекватен контрол върху финансирането

Сметната палата ще подпише Меморандум за партньорство във връзка с метсните избори с няколко неправителствени организации

Снимка: БГНЕС

Този меморандум гарантира взаимоотношенията между институция, която има задължения да извършва одит на финансирането на предизборната кампания и неправителствени организации, които разполагат с опит и експертиза в тази област – отнася се до предоставянето на информация до взаимния обмен на експертиза в тази специфична област.

Това каза зa “Хоризонт” в предаването “Преди всички“ програмният директор на асоциация "Прозрачност без граници" Ваня Нушева по повод Меморандума за партньорство във връзка с изборите за общински съветници и кметове на 25 октомври, които ще бъде подписан по-късно през деня в Сметната палата. Споразумението ще е между самата Сметна палата и няколко неправителствени организации, сред които и самата асоциация.

Сметната плата разполага с едни значително по-разширени правомощия в резултат на редица подобрения в изборното законодателство, както и в това, свързано в финансиране на политическите партии, но все още тя работи в една законодателна рамка, която налага определени ограничения, допълни Нушева и обясни, че Сметната плата не осъществява контрол в рамките на самата предизборна кампания и има последваща функция:

Контролът е базиран на предоставени на Сметната плата документи – пряко свързана с това е липсата на възможност за мониторинг на финансирането на предизборната кампания.

Рамката, която определя правомощията на Сметната палата, предполага тя да установи едни достатъчно гъвкави работещи взаимоотношения както с институции, така и с неправителствени организации, подчерта Нушева.

Програмният директор на асоциация Прозрачност без граници поясни, че още от 2001 година асоциацията извършва мониторинг на финансирането на кампаниите за изборите и разполага с необходимия опит, както и база от добри практики по отношение на международните стандарти по отношение на контрол и отчетност:

Сътрудничеството, което установяваме, ще позволи осъществяването на един по-адекватен контрол върху финансирането.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна