Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намерението на Унгария да строи стена по границата с Румъния и Хърватска подхранва напрежението

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато на сръбско-унгарската граница все още се надяват, че могат да влязат легално в Унгария, първите бежанци са пристигнали в Хърватска. 

Четирима бежанци от Ирак вчера са били осъдени за незаконно преминаване на границата – те са първите, в присъдата е вписана и забрана за влизането на територията на Европейския съюз. 

На конвейер вървят отказите за получаване на бежански статут на легално преминалите границата. Основният аргумент е, че идват от страна, в която цари сигурност – Сърбия. 

В същото време няма преводачи и емигрантите слагат подписа си под документи на унгарски език. Близо 100 унгарски адвокати са подписали петиция против новата политика на правителството. Два гранични пункта между Сърбия и Унгария са отворени за движение и на границата тази сутрин е спокойно. 

Надежди е събудило изявлението на сръбския вътрешен министър Стефанович, който съобщи, че днес ще преговоря с унгарския си колега. Ситуацията ескалира и поради заявленията на Унгария, че ще продължи стената по границата си с Румъния и Хърватска.

Унгарската полиция използва сълзотворен газ срещу стотици мигранти, които проникнаха през оградата от бодлива тел по границата със Сърбия, предаде "Асошиейтед прес". Идващите от сръбския граничен град Хоргош мигранти останаха пред граничния пункт срещу полицейския кордон, който разполага и с водно оръдие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна