Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Хиляди отчаяни бежанци, отклонени от унгарската граница, може да се окажат принудени да се опитат да преминат през смъртоносните минни полета в Хърватия в търсене на безопасност в Европа, отбелязва британският вестник Индипендънт по темата за продължаващата  бежанска вълна в Европа.

Гардиън акцентира на новата фаза, в която вече е навлязла най-голямата бежанска криза в Европа от Втората световна война насам. Изданието описва събитията от вчера на сръбско-унгарската граница, довели до сблъсъци между бежанци и полицаи.

Дейли Телеграф отбелязва: "Унгарската мярка за контрол на външните граници на Европейския съюз е отговор на неспособността на ЕС да се справи с масовата миграция".

В редакционна статия Вашингтон пост отправя призив европейските лидери да се противопоставят на унгарската политика на нетърпимост. Отбелязва се и това, че Европейският съюз показва, че не е на висотата на основните си ценности и отдаденост на човешките права с реакцията си на бежанската вълна от Сирия и другаде, пише изданието.

Инициативата за ограничаване на правото на вето на членовете на Съвета за сигурност на ООН се поддържа от 73 държави, пише руският  Комерсант, позовавайки се на постоянния представител на Украйна в ООН Юрий Сергеев. Сергеев твърди, че реформата ще помогне да се "запази авторитетът на Съвета за сигурност и да се постигне прекратяване на злоупотребата с правото на вето от страна на Русия". 

Украинският президент Петро Порошенко предложи да се обсъди този въпрос в края на септември по време на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН, припомня изданието, цитирано от Би Би Си. Вестникът отбелязва също, че дискусията за ограничаването на правото на вето в СС беше инициирана от Франция, а привържениците на тази инициатива може да се окажат по-малко, отколкото твърди постоянният представител на Украйна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна