Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на София започна с разнообразни чествания и събития

| обновено на 17.09.15 в 18:35
Снимка: Георги Нейков
Тържествената сесия на Столичния общински съвет започна с приветствие по случай празника на Общинския съвет и целия град. На площада пред църквата "Света София" бе отслужен тържествен водосвет и се проведе официалната церемония по издигане знамето на града. Сред официалните гости бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, патриарх Неофит, министри, депутати и посланици.

Тържествени думи произнесе  кметът на София Йорданка Фандъкова:

Tози 17 септември е по-различен от другите с това, че днес отваря врати Музеят за история на София. Когато влезете в музея, ще видите, че историята на града е историята на неговите хора, че този град не е построен за един ден, а за хиляди години. Градът ни може да се гордее с това, че тук се раждат идеи, които са променяли и които променят страната ни и цяла Европа. Наша отговорност е да правим града удобен за хората, отговорен към младите, даващ възможности за развитие. Честит празник, бъдете здрави и нека Бог пази София! 


Честит празник на всички, защото София е на всички и мисля, че точно  в това е нейното най-голямо очарование, заяви председателят на Общинския съвет Елен Герджиков.

Смятам, че трябва да сме уверени, че това, което направихме в последните години, действително променя града ни и променя качеството на живот на много хора. Много е важно, че успяхме да подготвим и новите проекти за финансиране и да осигурим продължаване развитието на града, независимо от това, което ни предстои, допълни още кметът на столицата.

Днес по традиция е и награждаването със званието Почетен гражданин на София. Тази година то е за Неговото Превъзходителство Матиас Хьопфнер, бивш посланик на Германия у нас, и за Христо Мирянов, треньор по борба.

Празникът ще продължи в 13.30 часа пред църквата "Св. София", където ще бъде обслужен тържествен водосвет, ще бъде вдигнато и знамето на града, както се случва всяка година.

От 18.00 часа в Софийската опера ще бъде церемонията за награждаването на ярките личности в областта на културата.

До 22.00 часа всеки може да види безплатно и експозицията в музея на историята на София.

В сградата на ул. "Московска" 33 може да се види и изложба на деца от Дневен център за деца с уреждания "Св. Врач" на Столичната община под проект "Да бъдем заедно".

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна