Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е. Друмева: Еволютивният подход е правило, което една съвременна институция трябва да следва

Снимка: БГНЕС

Жалко, че единствената институция, която има правомощието да дава задължителни тълкувания на Конституцията, в случая отказа да разясни неяснота, каквато очевидно има и като я отстрани, всъщност да помогне на законодателя да вземе вярното решение, а след това и на правоприлагащите органи да прилагат тези законови решения, съобразно с тълкуванията.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ експертът по конституционно право проф. Емилия Друмева по повод отказа на Конституционния съд  да се произнесе по същество по промените в Консититуцията, свързани със структурата на  Висшия съдебен съвет.  Тя припомни, че тълкувателните решения дали обикновено, или Велико народно събрание трябва да правят реформа в съдебната система са от 2003 и 2005 г.

Самият Конституционен съд преди 2 години е произнесъл, че този съд не е обвързан завинаги с казаното от него, ако след това са възникнали нови положения, настъпили са нови обстоятелства и те са толкова съществени, че съдът преценява да се развива еволютивно, тоест да променя своите разбирания.

Еволютивният подход е едно правило, което една такава съвременна институция задължително трябва да следва.

По начало тълкуването никога не е предварително или последващо, коментира Друмева.

Тълкуванията се искат заради възникнала обществена потребност и е налице правен интерес. В случая има правен интерес, тъй като голяма част от съдебната власт поддържа тезата, че за промяна в правилата трябва Велико народно събрание, а друга част поддържа тезата, че е достатъчно обикновено НС, допълни тя и изрази очакване, че дискусията ще продължи.

Промените в Закона за съдебната власт предлагат ВСС да работи в три формата, тъй като разделянето на състава на две колегии не отменя съществуването на пленума, коментира Друмева. Според нея решението няма да разколебае депутатите и реформа в правосъдието ще има:

Вече се натрупа и се изхаби доста социална енергия. В крайна сметка трябва да има ефект. Дори да не бъде оптимален, една следваща стъпка е една следваща възможност да бъдем по-мъдри. 

Друмева спомена, че през 2007 г. Законът за съдебната власт е регламентирал членовете на ВСС вече да не са действащи магистрати, както дотогава, а заседанията в органа да са единствената им работа. За тежката промяна в начина на работа на органа не е бил сезиран Конституционният съд.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна