Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Лазаров: Ще облекчим шофьорите чрез въвеждането на електронна винетка

Снимка: БГНЕС

Министерството на регионалното развитие и Световната банка организират среща на върха на министрите по пътна инфраструктура от Югоизточна Европа. Форумът е под наслов "Обновени пътища, свързани икономики, по-добър живот" и се очаква да събере близо 130 участници, министри от Югоизточна Европа и Дунавския регион, представители на европейски институции, неправителствения сектор и академичната общност.

Ще се обсъжда свързващата инфраструктура между съседни държави и довеждането до основни пътища в Европа. Ще бъдат обсъдени добри практики по отношение на заплащането на пътните такси, каза в предаването "Преди всички" председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров. Той подчерта, че добрият опит по отношение на заплащането на пътните такси е от значение за България, тъй като предстои през 2017 година да се въведе заплащане за изминато разстояние за товарните автомобили.

Инж. Лазаров каза, че са стартирали процедурите по започване на строителството на участъка от Видин до Монтана, който е довеждащ до Дунав мост 2. За другата невралгична отсечка - Русе – Велико Търново вече има процедура за изработване на технически проект. Ще се работи и по направлението на пътя към Калотина.

От Пътната агенция се надяват участъците от българска и сръбска страна да бъдат пуснати по едно и също време.

Знам, че колегите от сръбска страна са доста по-напред от нас, но се надявам да наваксаме изоставането, посочи инж. Лазар Лазаров.

Той каза още, че стойността на винетните такси се очаква да бъде запазена: 

Леките автомобили ще продължат да бъдат на изминато време, т.е. ползването на пътища ще бъде по винетната система, само че ще облекчим всички ползватели на тази система и ще говорим вече за електронна винетка, да могат да бъдат закупувани по електронен път и да няма тези хартиени стикери по предните стъкла. Оперирането на база ТОЛ е много по-сложно, отколкото при товарните автомобили.

Цялото интервю с инж. Лазар Лазаров можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна