Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Московски: Има дисбаланс, трябва да се уеднаквят тарифите за транзитния трафик

Снимка: mtitc.government.bg

Правителството вече подготвя новата електронна система, която да замени винетните такси, тъй като приходите от тях досега покриват твърде малка част от нужните средства за поддържането на инфраструктурата - заяви министърът на транспорта Ивайло Московски на срещата на министрите по пътна инфраструктура във Варна.

Министър Московски посочи като пример дневните винетни такси за транзитно преминаване на 400 километра у нас и в останалите европейски държави.

Тази винетна такса в България е 10 евро за 400 километра, в Унгария 80 евро, в Австрия 142, в Германия 90 евро.

Московски каза още, че има дисбаланс в цената на винетките в България, които са на стойност 160 милиона лева за година. Необходимостта от поддържане на пътната инфраструктура е минимум 600 милиона лева. Според Ивайло Московски има грешна тарифна политика във връзка с жп транспорта.

Необходимо е уеднаквяване на транспортните тарифи между жп и автомобилния транспорт за транзитния трафик. Превозът на товари и хора с влакове да е в пъти по-скъп от превоза с автомобили, което в Европа е точно обратното.

Министърът на външните работи Даниел Митов каза, че по време на българското председателство на процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа ще има три области на взаимодействие, които ще се обсъждат - транспорт, енергетика и инфраструктура, защото всичко това дава висока добавена стойност на региона. Очаква се в срещата да вземе участие и премиерът Бойко Борисов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна