Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туск свиква извънредна среща на европейските лидери за овладяване на бежанската криза

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) ще се срещнат извънредно на срещата на върха през следващата седмица в опит да се справят с все по-масовото навлизане на имигранти в Европа и за да обсъдят последната предложена схема за преразпределяне на хиляди бежанци, търсещи убежище на Стария континент.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в туитър, че е насрочил извънредна среща на лидерите на ЕС за следващата сряда (23-ти септември) по повод набиращата скорост бежанска криза и за преразпределяне на квотите за около 120 хиляди души, търсещи към момента убежище в 28-те страни членки на Европейския съюз.

Европейският парламент вече одобри плановете за задължително разпределение на 120 хиляди имигранти в ЕС, но министрите на вътрешните работи и на правосъдието не успяха да постигнат споразумение относно този план на среща в началото на тази седмица. Министрите ще трябва да преразгледат отново този план на извънредно заседание следващия вторник (22-ри септември) - точно преди насрочената за сряда Европейска среща на върха.

Няколко страни, включително Унгария, Латвия, Словакия, Чешката република, Румъния и Полша, се противопоставят на задължителни квоти, като се аргументират, че подобни планове само ще засилят мигрантската вълна към Европа и ще разстроят техните общества, вместо да доведат до справяне с основните причини за настоящата мащабна бежанска вълна.

Сегашната мигрантска криза е предизвикателство за системата на отворени граници в Шенгенското пространство, тъй като редица страни, включително Германия, Австрия, Унгария, Хърватска, Словакия и някои други, затварят част от техните граници, или въвеждат наново граничен контрол.

Огромният и все по-нарастващ брой на хората, които пресичат Средиземно море и се отправят към по-богатите страни от ЕС, най-вече към Германия и Швеция, води до създаване на политическа криза в Европейския съюз, която заплашва политическото и икономическо сближаване в рамките на Блока.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени