Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Данев: Свидетели сме на безпрецедентен натиск на администрацията над бизнеса

Д. Манолов: В поредица икономически дейности минималният осигурителен праг е равен на минималната работна заплата

И. Нейков: Минималните осигурителни прагове бяха създадени като инструмент за борба със сивата икономика

Димитър Манолов

Направихме това предложение преди 10 години и в него имаше много сериозен смисъл.  Още повече, че системата за договаряне на минимални осигурителни доходи сама показваше, че се случва нещо, което няма много общо с административната регулация на доходите, а това би внесло чистота в системата.

Това каза за предаването “Хоризонт за вас“ Димитър Манолов от синдикат Подкрепа по повод предложението на Ивайло Калфин синдикатите и бизнеса да  договарят минималните работни заплати вместо минималните осигурителни прагове, който съществуват в момента:

Слабостите на предложението, което се появи най-накрая, са, че там, където работодателите участват в преговори, те натискат минималните осигурителни доходи към минималната работна заплата.

Работодателите отказаха въобще да участват в преговори в една дълга поредица икономически дейности, което за мен е необяснимо поведение,
подчерта още Манолов.

Димитър Манолов поясни, че има една поредица от икономически дейности, в които минималният осигурителен праг е равен на минималната работна заплата:

Някъде дори не е число, а е записан “равен на минималната работна заплата“ т.е. лека-полека тази система по разни други причини започва да се опорочава. Ако започнем да чуваме добри отзиви от страна на работодателите, това значи, че нещата се оправят.
Божидар Данев

Свидетели сме на безпрецедентен натиск на администрацията над бизнеса
, допълни Божидар Данев от Българска стопанска камара:


За една година три пъти увеличаваме минималната работна заплата с около 70 на сто – подобен прецедент няма в нито една европейска практика.

Данев поясни, че минималните осигурителни доходи са обект на критика от страна на различни международните институции, включително Международната организация на труда.

Нашата Агенция за приходи не е достатъчно компетентна, за да събира своите осигурителни вноски и се получава една невероятна деформация - голяма част от заети в икономиката плащат по-високи осигурителни вноски, отколкото реалните заплати, които получават,
подчерта Данев и поясни, че предложението противоречи на регламентацията на Международната организация на труда.

Според Божидар Данев, промените ще доведат до рязко нарастване на безработицата.

Иван НейковТрябва да се върнем към причината да се появят минималните осигурителни прагове,
заяви експертът Иван Нейков от Балканския институт по труда и социална политика и обясни:

Моделът беше взет от Испания и беше създаден като инструмент за борба със сивата икономика.

Министерство на финансите обяви, че делът на сивата икономика е около 13 % от брутния вътрешен продукт , подчерта Нейков и допълни, че с минималните осигурителни прагове, целта да се намали сивата икономика не е била постигната.

В момента в България може да бъдеш осигуряван на по-високо доход от този, който получаваш и това е легитимен способ. Това вече говори за много сериозни деформации,
обясни още Нейков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени