Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът подготвя нова електронна винетна система

Снимка: БГНЕС

Правителството подготвя електронна винетна система, която да замени досегашните винетки и ще повиши събираемостта на таксите, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на срещата на върха на министрите по пътна инфраструктура край Варна. Според Павлова въвеждането на новата електронна система у нас, ще доведе до по-голяма справедливост, тъй като ще плащат повече тези, които се движат повече по пътната мрежа:

Пълна смяна на системата. На принципа, на който пътува, трябва да плаща за изминато разстояние и да плаща по-висока такса. Един тир, влизайки в България, плаща 10 евро, за да мине през територията на нашата държава, а влизайки при всички останали държави по протежението, по което кара, само за един голям участък от пътя им плаща 100 евро. Така че несравнимо е 10 евро в България на 100 евро в останалите държави. Такава е и европейската директива. Всъщност действията, които ние предприемаме, даже България знаете имаше започната процедура, т.нар. инфрийджмънт, но тя е временно преустановена, защото се вижда, че Правителството предприема действия, а и именно за този начин за такси за ползване на пътищата да бъде съгласно Директивата. Говорим само за тежкотоварния трафик и над 3, 5т. превозни средства.

Леките коли ще си останат на винетка и ще си плащат цената за винетка, която е за време, заяви още Лиляна Павлова.

Министър Павлова посочи, че сега годишно от винетни такси се събират 200 милиона лева, а за поддържане на пътната мрежа са необходими 600 милиона. Що се отнася до плановете на правителството за пътната инфраструктура, досега са изградени 300 километра магистрали, като ще бъдат изградени още 500 километра.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна