Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколко хиляди бежанци се приближават към Одрин с намерение да достигнат до границата с ЕС

| обновено на 18.09.15 в 18:34
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напрегната остава обстановката в района на Одрин, където от няколко дни се струпват хиляди мигранти с намерение да преминат от Турция в Гърция. По-рано днес валията на Одрин заяви, че властите няма да позволят на мигрантите да пресекат границата.

До около час близо 2 хиляди бежанци от Сирия и Близкия изток ще пристигнат в Одрин. Те се движат по магистралата от Истанбул до града. В колоната от бежанци има възрастни мъже, жени и деца, които скандират "Одрин, идваме" и "Одрин и Турция, пусни ни". Ситуацията в града е напрегната от няколко дни. Силите са разположени на няколко места в града. Една част от тях започнаха вече гладна стачка и ситуацията бързо може да излезе извън контрол.

Групата от няколко хиляди бежанци има намерение след Одрин да достигне и границите на ЕС със съседните държави Гърция и България, което може да напрегне допълнително обстановката. Сирийските бежанци са категорични, че няма да се върнат назад в Истанбул или Такирдаг, където има центрове за тяхното временно настаняване.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна