Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикално ателие "Перкусии, кахон и фламенко" започва на 29-и септември в София

Перкусии, кахон и фламенко. Така е озаглавено музикалното ателие с перкусиониста Хесус ел Кийо, което започва на 29 септември в пространство "Сервантес" /Институт Сервантес-София, ул.Света София №3/ като част от културната програма на институт "Сервантес".

Участието в ателието не изисква музикални умения, нито познания по испански език. Целта е участниците да се научат да усещат и разчитат фламенко ритъма по забавен и приятен начин, да импровизират наволя и да се забавляват. Записването става срещу такса, а местата са ограничени.

Кахонът е музикален инструмент, който се ражда в Перу. След 70-те години на ХХ в. този перуански инструмент става неразделна част от фламенкото, благодарение на Пако де Лусия. През 1977г. знаменитият Франсиско Санчес Гомес (истинското име на Пако де Лусия) чува звука на перуанския кахон на концерт в Лима. Впечатлен от специфичния му звук решава, че кахонът би бил изящно допълнение на андалуския фламенко ритъм.

Така кахонът се включва във фламенкото и започва своето дълго пътуване по света. Превръща се в универсален инструмент. Чуваме го днес в джаза, афро-ритмите, латино музиката, фюжъна, а преведено от испански език кахон означава голяма кутия.

В студиото на „Закуска на тревата“ по „Хоризонт“ перкусионистът Хесус ел Кийо и изпълнителката Ире Васке разказват за музикалното ателие и за специфичното звучене на испанската музика.

В звуковия файл може да чуете цялото интервю на Валерия Николова с Хесус ел Кийо и Ире Васке.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени