Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха пречиствателна станция в Созопол

Снимка: БГНЕС

След 30 години от проектирането в Созопол вече работи пречиствателна станция.  До края на октомври са очаква да приключи и реконструкцията на пречиствателната станция в Равда.

11 години продължи изграждането на пречиствателната станция в Созопол, а проектът има 30 годишна история. Инвестицията е в размер на 73 милиона лева. Съоръжението е част от Интегрирания проект за воден цикъл на Созопол и ще обслужва 4 хиляди местни жители и близо 30 хиляди туристи. Това е изключително важен проект, заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева:

Близо милион и 800 хиляди кубика отпадъчни води вече няма да се вливат директно в морето, а ще се пречистват. Ще бъде отнет азот и фосфор, който замърсява водите на Черно море. Азот и фосфор на годишна база 140 тона.

Над половин милиард лева са вложени в изграждането на пречиствателни станции, водоснабдяване и канализация само в Бургаска област. Това заяви при откриването на модерната пречиствателна станция в Созопол премиерът Бойко БорисовОще 5-6 пречиствателни станции предстои да открием до края на годината, каза премиерът:

Тука Бургаската област – Приморско, Аксаково, летището на Бургас преди 2-3 месеца го пуснахме. Днеска Созопол и селищата около него. И горе като видяхте какво изтича в морето, то просто за здравето на хората е било вредно. Така че полагаме огромни усилия и догодина нашето Черноморие ще е абсолютно конкурентноспособно на другите курорти по света.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени