Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронното здравно досие ще съдържа информация за медицинското облъчване на пациента

| обновено на 20.09.15 в 10:12

Работна група на Министерството на здравеопазването подготвя  промяна, според която електронното здравно досие ще съдържа информация за дозите облъчвания на всеки от нас. Това съобщи за "Хоризонт" заместник-здравният министър доктор Адам Персенски и поясни, че промяната се налага, защото вече 10 години не се прилага наредбата за защита на хората при медицинско облъчване.

Наредба 30 на Министерство на здравеопазването от 2005 година не работи в частта всеки от нас да има радиационно-диагностичен паспорт, който да е част от Здравноосигурителната книжка, поясни доцент Жана Джунова от Националния център по радиобиология и радиационна защита:

Въпросът е, когато ние прилагаме дадена процедура, лекарят, който я назначава и реализира, винаги да мисли и в термините “радиационна защита“. При медицинското облъчване това се постига с обосноваване на всяка процедура, която включва йонизиращи лъчения и чрез оптимизация на самата процедура, а за това има медицински стандарти. В повечето болници се спазват процедурите, но те не са унифицирани за всички болници.

Заместник-здравният министър заяви, че данните за облъчванията на всеки от нас, ще се включат в електронното ни здравно досие:

Изготвили сме една работна група, която ще зададе всички начини, по които изследванията, на които са подлагани българските пациенти, да бъдат вписвани в електронен вариант в досието на пациента, така че излишно е създаването на книжка, която 10 години не е могла да бъде създадена.

Опасността идва от това, че на много от нашите пациенти се налагат многократни рентгенови изследвания, а комутативното въздействие на рентгеновите лъчи наистина може да бъде опасно
, подчерта още доктор Персенски.

Основният проблем на облъчване на населението е главно от диагностични процедури и затова трябва да има контрол колко облъчвания са ни правени през целия живот, поясни още доцент Джунова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна