Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бл. Пунев: КС не е консултативен орган, за да се произнася по законопроекта за изменение за Конституцията

Фундаменталният аргумент за отклоняването на искането за произнасяне на Конституционния съд (КС) по предложените промените в основния закон, готвени от парламента, е, че институцията не е консултативен орган. КС не може да предписва какво да прави или да не прави Народното събрание в своята законотворческа дейност. Той може единствено да контролира готов закон, влязъл в сила, дали противоречи на Конституцията.

Това коментира пред “Хоризонт” в предаването “Неделя 150“ конституционният съдия Благовест Пунев:

Надделя здравият разум с това решение и се защити авторитетът на КС. Институцията не може да коментира бъдеща законодателна дейност и по този начин да дава индулгенция на вносителите или противниците на даден закон за тяхното поведение като законотворци. КС остава в рамките на своите компетентности. Не може неговите действия да бъдат оправдание за действия на политическите сили.

Не е необходимо да се свиква Велико народно събрание за промени, които се отнасят за нововъведения вътре в рамките на съдебната система. Те са свързани с оптимизиране на нейното действие, без това да засяга взаимоотношенията с институции, които са извън нея.

Той беше категоричен, че предлаганите изменения, засягащи съдебната власт, са положителни но недостатъчни:

Промените са силно редуцирани като резултат на голям компромис между политическите субекти. Разделянето на две колегии (на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска – бел.ред.) е спорно дали това трябва да се случи така или трябва да има състави. Вместо разделяне на колегии, може да се говори за състави, в които участват само съдии от делегатската квота и по жребий избрани членове от парламентарната квота. Дори и да бъдат равни – 6 на 6 с двамата председатели на върховни съдилища, ще има превес на членовете на съдиите в този състав. Това може да стане и без разделяне на колегии.

Председателят на комисията за промени в Конституцията Димитър Лазаров от ГЕРБ заяви, че се очаква на 23-и да се получи необходимото мнозинство за приемане на първо четене на внесения проект за изменение в основният закон. Разговорите продължават между парламентарно представените партиите:

Между първо и второ четене, когато бъде приет този законопроект, може да бъдат направени изменения, съгласно процедурните правила. Ако колегите от АБВ или колеги от други партии не са съгласни с конкретни текстове, при гласуването им на второ четене те могат да проявят своята политическа воля.

Аз поздравявам Конституционния съд, който с почти пълно мнозинство е отхвърлил този опит за получаване на индулгенция, категоричен беше депутатът от БСП Румен Гечев:

Проблемът в съдебната система не е в Конституцията, тя отговаря на европейските норми, а че не се изпълняват законите.

Гечев изрази съмнение, че различията между опозиция и управляващи по предлаганите конституционни промени могат да бъдат преодолени и подчерта:

Всъщност става дума за кадрови промени. Обърнете внимание, че битката е така да се раздели КС и ВС и такива промени да направи с евентуалното бъдещо съгласие на КС, при които да се започне отново кадруване в съдебната система т.е. битката е кой ще назначава.

Несвоевременно и преждевременно се явява гласуването на предложения вариант на промени в Конституцията, обясни Явор Нотев от партия "Атака“:

Все още не сме изправени пред доклад на Венецианската комисия. Очаква се становище до края на месеца, което все още не е факт. Не звучи сериозно обяснението, че сега ще се внесе законопроект с уговорката, че това е само първо четене и от тук нататък ние ще намерим верните решения. Такъв неясен подход ще бъде за сметка на качеството на законопроекта.

Интервютата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна