Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Водеща тема за чуждестранните печатни издания е победата на "СИРИЗА" на предсрочните парламентарни избори в Гърция.

Доминиращият на политическата сцена Алексис Ципрас спечели чиста победа и съставя правителство с "Независими гърци", пише в заглавие в. "Етнос".

Лидерите на двете формации - Ципрас и Панос Каменос получават втори мандат да направят коалиция, но ще разполагат с крехко парламентарно мнозинство от 155 депутатски места, коментира "Катимерини".

В. "Вима" анализара предизвикателствата, пред които ще бъде изправена новата-стара правителствена коалиция и на кого ще бъдат поверени новите министерски кресла.

"Та неа" акцентира на факта, че "СИРИЗА" е спечелила вота с преднина от 7,5 на сто от гласовете пред "Нова демокрация".

Британският "Гардиън" предупреждава, че крехкото парламентарно мнозинство на двупартийната коалиция няма да е достатъчно, за да може тя да оцелее при евентуални "революционни постъпки".

Италианският "Република" се спира и на факта, че партиите на левицата в Гърция /"СИРИЗА", комунистическата партия, "Народно единство" и "Андарсия"/ са получили общо около 45 на сто от гласовете на тези избори.
 
Над 300 мигранти напълно блокираха снощи граничния пункт Брегане между Хърватия и Словения, съобщава загребският "Вечерни лист". Според вестника словенски активисти, които подкрепят преминаването на мигрантите през Словения, са ги подтикнали да блокират пункта с надеждата, че това ще окаже допълнителен натиск върху словенската полиция да ги пропусне. Над 60 членове на полицейската част за борба с безредиците с кучета са формирали "жив щит" пред мигрантите. Словенски полицейски хеликоптер с рефлектори непрестанно е летял над района, допълва вестникът.

"Ислямска държава" е изправена пред риск от бунтове, защото на местните бойци им е писнало да слушат как западните джихадисти се оплакват заради загубен багаж и споделянето на зарядни устройства, пише "Дейли експрес". Разглезените западняци, които са се отказали от родните си места, за да воюват в Сирия и Ирак, будят все повече недоволство и заради специалното отношение, което получават - по-добри къщи и по-високи позиции, допълва изданието. Според информация, изтекла от екстремистката групировка, напрежението между местните и западните бойци ще доведе до насилствени сблъсъци в редиците на "Ислямска държава", пише още "Дейли експрес".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна