Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Стоянова: Като хуманитарни организации трябва да помогнем на правителствата да защитят хуманността

Това е една кампания, която беше започната на 17 септември от генералния секретар на Международната федерация на Червения кръст и Червеният полумесец, която чрез онлайн петиция се стреми да привлече гражданска подкрепа, за да може на Международната конференция през декември да участват освен националните дружества и представители на 187 държави, към които да се отправи апел за конкретни стъпки, които да доведат до разрешаване на конфликтите.

Това каза зa “Хоризонт” в предаването “Преди всички“  Мариана Стоянова, ръководител на Бежанско-мигрантската служба към БЧК, която представляваше страната ни по време на двудневна конференция в Тунис.

Събитието обедини близо 50 държави в проект “Защити човечността". Организатор беше Международната федерация на Червения кръст (МФЧК) с цел да се засилят партньорствата между Върховния комисарят на бежанците и Международната организация по миграцията, както и Международната федерация на Червения кръст и представители на Червените кръстове и полумесеци.

Представители на 39 национални дружества на Червения кръст от Европа, Северна Африка и Близкия изток, заедно и с представители на определени правителства и на най-големите хуманитарни организации, се събраха, за да обсъдят по какъв начин могат да помогнат на правителствата във взимането на правилни и адекватни решения в ситуацията, над която ние всички сме се фокусирали в Европа, поясни Стоянова и допълни:

Причините за това струпване в Европа са именно в страните на произход, а именно регионите от Близкия Изток и Северна Африка – затова два дни се дискутираше от една страна партньорството между националните дружества от страните на произход.

Стоянова допълни, че на конференцията се присъствали представители на Червените полумесеци на Йордания и Ливан, Алжир и Сенегал,както и на други дружества.

По пътя на мигранта навсякъде има национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец – всички те се обединиха около това, че като хуманитарни организации трябва да помогнат на правителствата да спрат това безразличие, както и политическите причини за конфликтите, а също и да защитят хуманността, т.е. човешкия живот и достойнството на тези хора, подчерта още ръководителят на Бежанско-мигрантската служба към БЧК.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна