Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р И. Панов: "Лекари без граници" имат готовност във всеки един момент да реагират

"Лекари без граници"

По скорошни данни на Държавната агенция по бежанците има около 2 500 бежанци в българските бежански лагери и в центровете за настаняване. Не съм запознат със ситуацията около границата, но мога да кажа, че "Лекари без граници" имат готовност във всеки един момент да реагират.

Това каза зa “Хоризонт” в предаването “Преди всички“  кардиологът доктор Иван Панов, който е представител на България в Международната неправителствена организация “Лекари без граници“

“Лекари без граници“ разкриват мисии там, където има хуманитарни кризи – било то от природно бедствие или от война. Критериите са там, където има нуждаещи се хора без дом, без храна и без лекарства, както и без медицинска помощ.

Доктор Панов поясни, че неправителствената организация е реагирала много адекватно на проблемите по сръбско-унгарската граница:

Даже и в момента там има два мобилни екипа на “Лекари без граници“, които оказват помощ на бежанците, тъй като Унгария затвори границата и хуманитарната ситуация е доста сериозна.

По-големият поток бежанци в момента заобикаля България  - минават през Гърция, Македония, Сърбия и след това на север към Западна Европа и главно Германия, обясни кардиологът.

“Лекари без граници“ реално мониторира ситуацията в такива кризисни райони на света и дори да не разкрият мисия там, те имат свои наблюдатели или кратни наблюдателни мисии, които оценяват ситуацията. При положение ,че тя стане критична, вече се подготвя и самата медицинска мисия,  обясни още доктор Панов по повод твърденията, че ще бъде открита нова мисия в България.

Международната неправителствена организация "Лекари без граници" наравно с организациите на Червения кръст и Червения полумесец продължават да подпомагат бежанците в търсене на техния нов дом, както и за получаване на официален статут.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени