Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилия Милчева: На местния вот ГЕРБ ще потвърди доминираща си позиция в българската политика

Евгени Дайнов: На премиера Борисов реформи и реформатори му трябват само за пред Европа

Снимка: БГНЕС

На предстоящите местни избори ГЕРБ ще потвърди своята доминираща позиция в българската политика. БСП е в идеен и кадрови крах. Левицата не е силната опозиция, която се очаква да бъде. ДПС ще запази позиции. Това прогнозира пред “Хоризонт” в предаването “12+3“ журналистът Емилия Милчева.

Политологът Евгени Дайнов коментира, че отлагането на реформи се прави съзнателно от повечето парламентарно представителни партии:

Видя се, че има две мнозинства. Едното е официално, което говори за реформи и прави нещо по въпроса. Другото е голямото парламентарно мнозинство, което не иска реформи и не иска да се бори с корупцията. Това е големият конфликт. След изборите премиерът Бойко Борисов спокойно може да каже на Реформаторския блок – вие много лошо се представихте и какви реформи искате.


Според него премиерът ще запази управленската коалиция, но без да има реформаторска програма в нея. Въпросът е дали Реформаторският блок ще се съгласи с това:

Резултатите ще бъдат очевидни – две големи партии, които ще са ГЕРБ и ДПС. Сговорът между тях е очевиден с добавка на другите антиреформаторски сили в парламента. На Борисов рeформаторите му трябват само за пред ЕС. Иначе нито РБ, нито реформи му трябват, но той ще ги държи като картинка, за да ги показва пред чужденците. Мечтата на премиера е да управлява с всички и да няма опозиция.

Европа няма капацитета и способността да се справи с бежанската криза, смята Милчева:

Политиката на германския канцлер Ангела Меркел е прагматична. Ние научаваме, че механизмът за интеграция на мигрантите е задвижен бързо. Хората са настанени, дадени са им някакви помощи и са започнали да учат езика.

Кризата в Европа е започнала много преди появата на бежанците. Тя няма капацитета да взема политически решения, обясни Дайнов:

Каквито и политически проблеми да се появят, ЕС няма капацитета да действа политически. Това се видя с гръцката, украинската и бежанската криза. Според него обаче като икономическо обединение Евросъюза се справя много добре.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени