Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Райчевски: Българите не могат да бъдат обвинени в нетолерантност към бежанците

Снимка: БГНЕС

Българите трябва да се замислят колко трудно е била извоювана Независимостта и колко усилия е струвала тя на тогавашните поколенията. В своята история страната ни е приемала много бежанци и българите не могат да бъдат обвинени в нетолерантност. Това каза зa “Хоризонт” в предаването “Преди всички“ публицистът, политик и историк Стоян Райчевски.

Той обясни, че малко българи познават съдбата на добруджанските българи. В последната си книга Последната книга "Бежанство и преселение на добруджанските и таврийските българи 1913-1944 г." Райчевски разглежда подробно този въпрос.

Според него, ако не се намери разумно решение за справяне с бежанската криза, европейската християнска общност ще бъде в опасност:

България не е прокуждала бежанци. Само за 30 години в началото на 20 век, България приема около 500 хил. бежанци от Македония, Тракия, Западните покрайнини и Добруджа. Това е огромен брой бежанци за онова време. Тогава България е с население от около 5 млн. души, загубила войни и натоварена с огромни репарации. Страната обаче успява с общи усилия. Онези бежанци, които идват в страната ни са българи по произход. Те не бягат обаче някъде, където да търсят по-добър живот, а към родината си. Българите не могат да бъдат обявени в нетолерантност.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна