Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черновата на манифеста, с който се провъзгласява Независимостта, е писан на гара "Две могили"

Снимка: архив

Черновата на манифеста, с който се провъзгласява Независимостта на България, е писан на гара "Две могили“, област Русе, където е поставена паметна плоча, пазеща за поколенията подробностите от това събития.

Това каза зa “Хоризонт” в предаването “Преди всички“ историкът Капка Иванова:

По време на 2-часовия престой на гара „Две могили“ Александър Малинов сяда и написва манифеста за провъзгласяване на независимостта. През 2008-а година, по повод 100-годишнината от обявяването на независимостта, с младежите от клубовете "Съхрани българското“ внесохме предложение да бъде поставена паметна плоча. Две години по-късно, отново по наша инициатива, във фоайето на гарата беше открита информационна изложба с документи и снимки, даващи възможност да се проследи хода на събитията от инцидента "Гешов“ до откриването на паметната плоча.

Във всички важни исторически събития за България вярата в Бог е имала решаващо значение. В днешно време ние пренебрегваме вярата като елемент за просперитет. Българите до 1944 година във всичките си обществени и политически действия са се уповавали на вярата си в Бога. Това не е било поза, както наблюдаваме в момента, а е било потребност.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!