Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Димитрова: Да кажем, че независимостта не ни трябва или че не я чувстваме, би било груба грешка

Н. Поппетров: Независимостта е от големите случаи в българската външна политика, които допират външнополитическо действие и които са позитивни

Kристин Димитрова
Снимка: Булфото

Самостоятелността е като демокрацията – зависи колко си я постигнал, как и какви нива има.

Това каза зa “Хоризонт” в предаването “12+3“ поетесата Кристин Димитрова  по повод Деня на Независимостта на България  и допълни:

Със сигурност България е самостоятелна, но самостоятелността се състои от някакви степени. Циничната истина на политиката и историята е, че колкото си по-силен, толкова си по-самостоятелен. 

Очевидно е, че ние не се подреждаме в първата фаланга на силните, така че не можем да си позволим да нарушаваме някакви неща – факт е, че ние всички сме обвързани в някакви договори и зависимости.

Според Димитрова, днешната дата е добра за България от историческа гледна точка, защото се явява като една базисна платформа, от която да тръгнем или ясен и видим ход напред:

Да кажем, че независимостта не ни трябва или че не я чувстваме, би било груба грешка. Знам, че има много мнения по отношение на днешния ден – едни казват, че това е отворило вратите на България, а други – България се срина – но да коментираме дали ни трябва независимост или не, би било груба грешка.


Николай ПоппетровТри са големите случаи в българската външна политика, които допират външнополитическо действие и които са позитивни, заяви в интервю за предаването “12+3“ историкът Николай Поппетров и обясни:

Три събития има в българската история, които се смята, че все пак сме ги докарали както трябва  - Съединението, което е изцяло нашата воля и нашето решение срещу волята на Великите сили и  на сюзерена – това е голямото събитие, както и Независимостта, защото тя е на практика срещу волята на почти всички. Все пак Великите сили играят едни игри, които са благоприятни за нас, а третият момент е взимането на Добруджа, който не е независимост, но  е изигран добре.

Според поетесата Кристин Димитрова, 107 години след обявяването на българската независимост, тя трябва да бъде продължена и:

Ако днес не сме доволни от независимостта си, това не е че независимостта е крива,  а това е, че ние сме били криви и не сме успели да направим нещата както трябва.

Същото е и с демокрацията, ако не сме доволни – в нас е причината. Това е една отговорност, която трябва да си поемем и ако нещо не ни харесва, няма кого да чакаме.

Пряка дегаранция, силни закони, стабилна икономика и никакво хленчене и никакво  лигавене пред чужденците – като дойде някой и ти каже, че нещо в България не е хубаво, то провери дали това наистина е така и ако не е, наистина го поправи, но не го слушай, защото той е дошъл от своя авторитет, допълни историкът Николай Поппетров.

Цялото интервю, както и много любопитни подробности около обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 година, чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна