Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е. Пенчев: Празникът започва в църквата и завърша на площада пред крепостта, откъдето гледат духовете на нашите деди

Подполоковник Евгени Пенчев
Снимка: Катя Чорова

Tова, да си в самия празник, е една голяма отговорност, защото всичко, което ръководиш, трябва да стане с оценка отличен, заяви в интервю за предаването "12+3" подполоковник Евгени Пенчев, командир на курсантския батальон в Националния военен университет "Васил Левски".

Подполковник Пенчев е офицерът, който ръководи военните ритуали във Велико Търново, където през 1908 година на 22 септември е била обявена независимостта на България. Той командва курсантите при ритуала за издигането на националното знаме над Царевец и почетните роти на тържествената  проверка вечерта на площада пред крепостта.

Преди три години Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий от Двореца на Търновските царе каза едни думи : "Празникът не е почивен ден, празникът започва в църквата и завърша на площада пред крепостта, от където гледат духовете на нашите деди", подчерта със съгласие подполковникът и допълни:

Ние се опитахме със създаването на този т.нар. представителен блок на Националния военен университет да възродим една традиция, която е обвързана с възпитанието на патриотизъм в бъдещите български офицери.

Пенчев поясни, че униформите, които носят курсантите, са съвременни, но с вплетени елементи от войните за национално освобождение и обединение и допълни:

Оръжието, с което те изпълняват своите строеви хватки и движения, са пушките, с които нашите деди участват в тези войни – това е пехотната пушка "Манлихер 1895" година по образец.

Подполковник Пенчев е и член на Националното дружество “Традиция“, което обединява хора с интерес към оръжията и униформите, както и аксесоарите към тях:

То има над 1 500 члена в цяла България и всеки един от нас има някакво хоби – дали ще събира оръжия, дали ще събира носии или униформи, дали ордени, ние участваме точно с тези оръжия  и тази жива история във възстановки на исторически събития.

Откъс от една от мащабните възстановки, в която е участвал подполковникът, както и цялото интервю, чуйте в репортажа на Катя Чорова в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна