Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Драгнева: Българите в Украйна от поколение на поколение предават на своите деца, че са българи

| обновено на 22.09.15 в 15:04
Снимка: БГНЕС

Българите от Украйна и по-точно бесарабските българи са съпричастни към този велик ден за България – Денят на Независимостта.

Това каза зa “Хоризонт” в предаването “12+3“ Светлана Драгнева, заместник-председател на Асоциацията на българите в Украйна, създадена през 1993 година като асоциация на българските национални и културни дружества в страната. Във всяка една от областните дружества на страната има областно дружество, а общият брой на дружествата и организациите в състава на асоциацията е около 100.

Всички знаем приноса на министър-председателя Александър Малинов за осъществяването на този ден, допълни още Драгнева и поясни, че той е родом от Бесарабия – от село Пандъкли и е завършил Болградската гимназия:

Това, че българите в Украйна знаят, че са Българи, е малко да се каже – от поколение на поколение те предават на своите деца, че са българи. В семейството се говори на български език, спазват се традициите и обичаите при всички периоди.

Намирайки се в различни държави, Молдовското княжество, Руската империя, а след това и Съветски съюз, и сега в Украйна, мислещите българи винаги създават обществени организации и винаги отстояват правото на българската диаспора в съвременна Украйна да се запазят като българи, допълни още заместник-председателят на Асоциацията на българите в Украйна.

По повод обявените планове на Министерството на правосъдието да бъде улеснен начинът за придобиване на българско гражданство чрез изпити, а не по документи, Светлана Драгнева заяви:

И двата варианта са правилни и мотивиращи, но може би чрез изпит. Документите са едно доказателство, но за придобиване на българско гражданство трябва да има преди всичко мотивация и може би една беседа или изпит ще са добър вариант.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна