Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международната фондация "Балканика" чества своята 20-годишнина в София

Фондацията отличава ежегодно книга с особен литературен принос към балканските народи

Международната фондация "Балканика", която ежегодно присъжда едноименната награда на балканските народи за литература, ще чества в София своята 20-годишнина.

Заедно с юбилея, ние провеждаме и поредната сесия на нашата фондация за присъждането на наградата за миналата година.

Това каза зa “Хоризонт” в предаването “12+3“ Николай Стоянов , писател и президент на фондация "Балканика":

В София пристигат по-голямата част от номинираните автори, както и някои от предишните носители. Журито е съставено от осем човека, защото председателят на журито е по статут чужденец и то далече от нашия регион, за да няма съмнителни балкански договаряния.

Стоянов поясни, че още от създаването си организацията е под наблюдението на ЮНЕСКО, заедно с които си сътрудничат в различни инициативи:

Освен наградата, която присъждаме, ние създадохме училище за преводачи от и на балкански езици, където работят млади преводачи заедно с автори в определено време. Участвахме и в редица големи литературни и културни събития като срещата на ЮНЕСКО „Да разоръжим историята“, на Франкфуртския панаир на книгата , както и на панаира в Кан.

Благодарение на фондация "Балканика", в чиято надпревара участват около 140 писателски имена, са преведени стотици книги на различните езици. Това е и наградата на "Балканика" – тя не е финансова, а наградената книга се превежда във всичките държави-членове на фондацията,
допълни Стоянов.

Това, което политиците не успяват да го постигнат, съумява да се постигне с помощта на културата и на изкуството, подчерта писателят.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна