Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Иванов: Медицинските прегледи на танцуващи мечки в парка край Белица приключиха

Снимка: БГНЕС

За два дни успяхме да прегледаме десет мечки, като от тях осем бяха лекувани, а на две само беше направен преглед.

Това каза зa “Хоризонт” в предаването “12+3“ Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки край Белица, където се проведе годишният ветеринарно-медицински преглед на настанените животни, като акценти бяха лечението на зъбите на мечките и изследването на жизнените им показатели.

Тази година медицинският преглед беше съкратен до два дни, понеже с времето доста от зъбите на мечките бяха излекувани, пък други извадени според случая, поясни още Иванов и допълни:

Паркът дава възможността да се наблюдава кафява мечка в естествената й среда – ние правим полусвободно отглеждане на територията на 120 декара, от които 100 са само за мечките.

Димитър Иванов сподели, че в съседство на парка има и диви мечки, които обаче не идват при “танцуващите“, защото имат естествен страх от хората.

Очакваме мечките да запознат да заспиват някъде ноември месец, като декември се надяваме почти всички вече да спят, но до тогава паркът си е отворен и си работи пълноценно, обясни още директорът.

Паркът за танцуващи мечки край Белица е създаден през 2000 година с усилията на фондация “Четири лапи“ и фондацията на известната френска актриса Брижит Бардо с цел да бъдат спасени всички мечки, които се използват а забавление на туристи в страната.

През 2007 година са приютени и последните танцуващи мечки от България, а през следващите година парка дава подслон и на такива от Сърбия, а също и на мечки, отглеждани незаконно от частни лица.

Цялото интервю с директорът на парка можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна