Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц.Татяна Буруджиева: В България няма ясни стандарти какво е език на омразата

Доц. Татяна Буруджиева

Парламентарно представените партии, с изключение на "Атака" и представители на медиите подписаха споразумение за неизползване на враждебна и дискриминационна реч по време на официалната кампания за местните избори.

За съжаление дори част от хората, които са подписали този документ, са пример за лоши практики на езика на омразата, коментира в предаването „Нещо повече“ политологът доц. Татяна Буруджиева.

Според нея през последните 25 години политиците са превърнали скандалът в неизменна част от предизборната кампания:

При такъв фон или такова съдържание на изборите, което измества дебата от конкретни политики и проблеми, естествено е да отчитаме повишен език на омразата. Второто е, че няма ясни стандарти в България за това какво означава език на омразата.

Доц. Буруджиева посочи, че най-големия проблем за езика на омразата към момента е битката, която започва да се вихри в сайтовете:

Няма никакъв шанс това да бъде контролирано. Там езикът понякога прекрачва дори елементарните граници на възпитанието, камо ли да говорим за език на омразата.

Цялото интервю с доц. Татяна Буруджива, както и репортаж от подписването на споразумението, можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени