Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кампанията "Детство без решетки", целяща промени в детското правосъдие

Снимка: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет, Институтът за социални дейности и практики и Националната мрежа за децата откриват кампания "Детство без решетки", която призовава за реформа в детското правосъдие.

Детето, независимо дали е жертва или извършител, преди всичко трябва да се третира от закона като дете. И още, лишаването от свобода не само е вредно за едно дете, но и не спомага за предотвратяване на повторна постъпка. Лишаването от свобода е и най-скъпият и неефективен начин за “справяне” с деца в конфликт със закона, убедени са организаторите.

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ проф. Нели Петрова от Института за социални дейности и практики каза, че промени в последните 25 години изобщо не е имало. 

Всички непрекъснато казваме, че обичаме децата, но всъщтност не ги уважаваме като личности и това е доста залегнало в нашата култура. Има огромна некомпетентност в тази сфера. Липсата на промени не се аргументира с теории, концепции, изследвания, а едно статукво, което изглежда е удобно на всички.
Сегашната система и законодателната рамка включва 60-годишния Закон за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, който засяга повече от 10 000 деца всяка година, подчертават организациите. Подготвянето на новия законопроект за детската престъпност продължава твърде дълго, отбеляза Петрова, която очаква и съпротива. Твърде малко педагогическо има и в т. нар. "детска педагогическа стая", изтъкна тя.

В България има една вяра в наказанието, в това, че всичко може да се промени с наказване и с учене - нещо, което вече повече от 60-70 години е доста оспоримо. 

Педагогиката сме я свели до наказване и морализаторстване.

Би трябвало, дори ако не сме много хуманистично ориентирани, да си дадем сметка, че, ако можем да спрем един престъпен живот, това е през периода на детството. Колкото по-зрял става човекът, толкова повече възможностите за промяна намаляват.

Трите организации търсят обществена подкрепа за предлаганите от тях промени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна