Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бижуто на Берн

БНР Новини
През 1983 г. катедралата, заедно с останалите сгради на Стария Берн, бе включена в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Снимка: VincentdeMorteau

Великолепната катедрала „Сен Винсент“ в Берн е най-големият и най-значим средновековен храм в Швейцария. Трикорабната базилика е построена на мястото на по-стара църква, разрушена от земетресение.
Над главния вход на храма има приказно изображение на Страшния съд. Композицията включва 47 големи статуи и 170 по-малки фигури. Отгоре е Христос, до него - Богородица и Йоан Кръстител, под тях са 8-те пророка, а в центъра е Архангел Михаил с везни и меч в ръце. Вляво от него благословените да преминат в Рая са отвеждани към златни двери, за да бъдат коронясани от ангел, а вдясно прокълнатите са подложени на адски мъки. Композицията включва още притчата за мъдрите и за неразумните девойки, седемте известни тогава планети, управляващи дните от седмицата, символите на четиримата евангелисти и четири големи герба на град Берн. Фигурите над главния вход на катедралата са дело на Ерхард Кюнг и на майсторите от неговата школа и са сред най-забележителните постижения на късната готическа скулптура.
Катедралата е просторна, с 12 странични параклиса, всеки с отделен олтар и украса. Шестте големи прозореца са изрисувани със стъклопис, с дарения от най-богатите и уважавани фамилии в Берн. Тези витражи са сред най-ценните в Швейцария и сред най-запомнящите се в Средновековна Европа.
Още за приказната бернска катедрала можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.




26 септември


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна