Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарският културен институт представя носителите на наградата „Мажарофф“

БНР Новини

В миналите векове хиляди българи заминават на гурбет в Унгария като градинари – в цяла Средна Европа занаятът им се цени изключително.  И до днес потомци на тези общности живеят в околностите на Сегет, Будапеща и Мишколц. Един от тях е художникът Миклош Мажарофф. След кончината му неговата съпруга д-р Мария Николова решава да се погрижи за името и наследството му. Част от усилията й са фокусирани върху създаването на наградата за млад художник „Мажарофф“.
Наградата се присъжда всяка година на 22 януари, в Деня на унгарската култура от Галерия-музей Мишколц и вдовицата на художника. Самата тя добре знае, колко е трудно за един млад художник да си пробие път, затова основава фондация на името на съпруга си, която да подпомага млади и талантливи творци. Музеят пък осигурява на наградените художници възможност за изложба в годината след награждаването им. Днес наградата „Мажарофф“ носи престиж в цяла Унгария.
Изложбата в София представя наградените в предишните години художници: Акош Банки, Роберт Батко, Ренато Чабаи, Кинга Хорват, Роберт Шютьо, Борбала Сани, Рудолф Силади.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени