Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес в Каталуния ще се състоят избори за регионален парламент

Снимка: ЕПА/БГНЕС
В автономната област Каталуния днес ще се състоят избори за регионален парламент, които могат да доведат до отцепването ѝ от Испания, предаде Франс прес

Днешните регионални избори в Каталуния могат да вкарат в Испания в най-тежката конституционна криза от десетилетия насам, предупреждават световните агенции. Вестник "Ел Мундо" определи гласуването като най-важното в ерата на демокрацията, настъпила след края на режима на Франко преди 40 години.

Каталунските сепаратисти се стремят да превърнат изборите в референдум за независимост от Мадрид.

Искаме  свободна и независима Каталуния - модел за демократично поведение. В която съжителстват и си сътрудничат различни култури, гарантирано е уважението към различните мнения и правото да бъдат изразявани на различни езици, заяви Мюриел Касалс, професор по икономика в университета в Барселона.

Испанският премиер Мариано Рахой отправи апел към каталунците да гласуват за единна Испания:

Моля ви да гласувате, защото ако млъкнете, те ще спечелят. Гласувайте, защото сте точно толкова от Каталуния, колкото и те - живеете тук, плащате данъци, тук е домът ви, тук са децата ви.

Според социологическите проучвания сепаратистите са близко до пълното мнозинство в каталунския парламент. В случай че прогнозите се потвърдят, те възнамеряват да прокарат отделянето от Испания в следващите две години.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна