Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Привържениците на независимостта от Испания получиха мнозинство в местния парламент на Каталуния

| обновено на 28.09.15 в 15:14

Привържениците на независимостта на Каталуния получиха мнозинство в местния парламент на испанската провинция. Това сочат резултатите от вчерашните регионални избори.

Според резултатите от преброяване на над 99 процента от бюлетините основната сепаратистка коалиция "Заедно за "Да" печели 62 депутатски места, а по-малката крайнолява сепаратистка партия "Кандидатура за народно единство" – 10 места. Заедно те получават пълно мнозинство от 72 места в 135-членния местен парламент, което означава, че ще имат абсолютно мнозинство.

Премиерът на Каталуния Артур Мас обяви, че сепаратистите са получили демократичен мандат да продължат борбата си за независимост от Испания. Преди вота Мас обеща, че в случай на победа той и съюзниците му ще отведат Каталуния към независимост най-късно през 2017 година:

Ние спечелихме. Днес спечели "Да"-то, но спечели също и демокрацията. А това е много важно. Две победи едновременно. "Да"-то и демокрацията.

Въпреки че сепаратистите ще разполагат с пълно мнозинство в парламента, те не успяха да спечелят мнозинството от гласовете, получавайки 47,8 процента. Това даде основание на втората в изборите партия "Граждани" да поиска оставката на Мас:

Артур Мас свика тези избори, защото твърдеше, че мнозинството каталунци са на негова страна. Днес стана ясно, че повечето хора му обърнаха гръб.

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че е готов да работи със следващото правителство на Каталуния, но "в рамките на закона", съобщи Ройтерс. Има много неща за обсъждане. Но докато аз съм председател на правителството, няма да обсъждам единството на Испания, нито суверенитета или свободата на страната, подчерта Рахой. Испанското правителство продължава да твърди, че ще блокира опитите за независимост, тъй като те противоречат на конституцията.

Каталуния трябва да уважава европейските договори и да спазва испанската конституция, заяви говорителят на германското правителство Щефан Зайберт. Това е позицията на Берлин по повод победата на сепаратистите на местните избори в испанската провинция. Убедени сме, че с всичко случващо се в момента най-важно е да се спазва законът, както европейските договори, така и на страната, подчерта Зайберт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени