Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЕХ ще представи планове и срокове как и кога да заработи българската енергийна борса

| обновено на 29.09.15 в 09:13
Снимка: БГНЕС

Една от причините да се бави българската енергийна борса е желанието да се защитят родните производители на ток и вътрешният електроенергиен пазар. Около това становище се обединиха експерти от сектора.

Мненията им се разминаха за това как борсата би повлияла върху цените на тока. Според Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията, в момента изкуствено се поддържат ниски цените на тока за бизнеса, които може да скочат при отварянето на пазара:

При отваряне на електроенергийната борса постепенно ще се получи съединяване между българската борса и гръцката, от което естествено ще се освободят електроенергийни потоци в двете посоки, а от там вероятно цената на тока за бизнеса в България ще нарасне.

Не е задължително отварянето на пазара да доведе до поскъпване на тока – тази теза защити Антон Иванов от Българския минен и енергиен форум:

Борсата дава възможност за обединение със съседни пазари, но това обединение не е автоматично. То подлежи на специални режими на уточнение на обемите, които се търгуват през съответната борса. Защо да говорим за гръцкия пазар и за гръцката борса? Обединение може да се търси на Север, където енергията е с по-ниска цена, тоест това е вече въпрос на избор.

Днес Българският енергиен холдинг ще представи как и кога би могла да заработи българската енергийна борса.

Репортажа на Юлияна Корнажева за предаването ''Преди всички'' можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна