Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Вълчев: Има два проблема, които новата образователна структура ще разреши

Снимка: БГНЕС

Не бих казал, че образованието е сред областите, в които има най-много промени в законодателството.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ Даниел Вълчев, бившият образователен министър, по повод днешното извънредно заседание в парламента за Закона за училищното и предучилищното образование.

Това е една идея, която още преди няколко парламента беше единодушно подкрепена и през 2006 година с моя екип предложихме една програма за развитие на училищното образование до 2015 година. В края на този 10-годишпен срок ние сме на път да приемем закон, но това не е нещо ново за българското образование.

Големият проблем в този закон е новата образователна структура, подчерта Вълчев и поясни, че тя предвижда основното образование да се завършва не след 8-и, а след 7-и клас:

И ще има една година, в която децата ще се подготвят за това, което ги очаква по-нататък и два гимназиални етапа, защото системата да има изход и след първи гимназиален етап, което е 10 клас.

В България има два проблема, които тази образователна структура решава, допълни бившият образователен министър и обясни:

В момента системата за средното образование не е хоризонтално-проходима, т.е. в една езикова гимназия децата не завършват основно образование след 8-и клас, а някъде 9-и клас и следователно, ако едно дете иска да се прехвърли, то трябва да се приравнява по някакъв сложен начин.

Вторият голям въпрос е, че според българската Конституция – образованието е задължително до 16-годишна възраст и следователно ние на сила не можем да държим едно дете.Това, което в момента става, е, че ако едно дете напусне училище тогава, то остава с диплома за 8-и клас, а не за 10-и клас, което е голям проблем, подчерта още бившият министър.

Даниел Вълчев изрази надежда, че с промяната в Закона за училищното и предучилищното образование ще се постигне един сериозен ефект върху ранното отпадане на деца от образователната институция.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна