Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Кючукова: Погледът върху осиновяването в България е доста остарял като подход

Снимка: БГНЕС

Нашата цел с този ден е да обърнем обществено внимание върху темата и да спомогнем за подобряване на имиджа на осиновяването, както и да поставим въпроса за по-съвременното и цивилизовано отношение към родителите-осиновители и осиновените, както и към биологичните родители.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Хоризонт до обед“ психологът Таня Кючукова по повод организирания за втора поредна година от българската асоциация “Осиновени и осиновители“ Национален информационен ден за осиновяването:

Има път, който всеки родител, решил да осинови дете, трябва да премине – той е свързан с личностна промяна и със стартиране за усвояване на родителски умения. Поради тази причина ние залагаме в този информационен ден и популяризиране на групите за взаимопомощ, които българската асоциация “Осиновени и осиновители“ има в различни градове в страната.

Кючукова обясни, че инициативата е в подкрепа на родителите-осиновители, които да получат съвети не само от специалисти, но и от група хора, които преживяват същото.

Погледът върху осиновяването в България е доста остарял като подход, подчерта психологът и допълни:

Едно от предизвикателствата към родителите, които осиновяват деца, е как да подходят към определено поведение на детето и как и дали да му споделят, че е осиновено.

Доста остаряла практика в България е това да се крие – старият подход е по-скоро да не се говори на тази тема и детето да е в неведение по отношение на произхода си. Съвременните подходи доста се различават и са свързани с много ранна работа с детето, споделяне и правене на темата безопасна.

Относно "тайната на осиновяването“, Кючукова обясни, че:

Законът за осиновяването е доста остарял – от преди 50-60 години, когато обществото е било друго и представите да защитиш едно дете са били други. Но обществената ситуация се променя и с нея трябва да се променят и представите, и нагласите ни по отношение на осиновяването.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени