Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС одобри програма за отбранителните способности на армията до 2020-а

| обновено на 30.09.15 в 15:04
Снимка: БГНЕС


Министерският съвет одобри програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на страната до 2020 г. В документа се поема ангажимент догодина разходите за отбрана да бъдат увеличени на 1,35 на сто от Брутния вътрешен продукт. Заместник- министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев обясни:

1,35%, респективно до 2018 г., 1,5% до 2020 г. и с тенденция за увеличаване на 2% до 2020 г.

Планирано приоритетно ще се финансират силите за развръщане, както и военните формирования за участие в операции извън или на територията на страната. Програмата ще послужи за основа при разработването на план за развитие на въоръжените сили до 2020-а година.

Предложението за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, което позволява отбраната на въздушното пространство на България да се осъществява не само от български ВВС е необходима промяна с оглед на приетите в Уелс мерки за осигуряване на сигурността на югоизточния фланг на НАТО, изтъкна той:

Всички страни в нашия регион - Румъния, Албания, Словения, Гърция осъществяват съвместно функцията „air policing” с оглед укрепване на сигурността на югоизточния фланг на НАТО. Единствената страна, която към този момент не осъществява съвместно функцията по air policing е Република България. Затова тази промяна е абсолютно необходима, с оглед на осигуряване на правните предпоставки за участие на наши съюзници съвместно, подчертавам, а не само на съюзнически средства в тази мисия.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени