Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция е започнала наказателно разследване за военни престъпления срещу режима на Башар Асад

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция е започнала наказателно разследване за военни престъпления на режима на сирийския президент Башар Асад, извършени между 2011 и 2013 г. То се основава на показания и фотоматериали на бивш военен фотограф от Сирия.

Предварителното разследване за престъпленията на режима на Башар Асад е започнало на 15 септември в парижката прокуратура по сигнал на френското външно министерство. Досието е било съставено по потресаващи фотоматериали на бивш фотограф от сирийската военна полиция с кодовото име "Цезар". Той е избягал от Сирия преди 2 години, отнасяйки със себе си 55 000 снимки с непоносими за гледане сцени на тела на хиляди хора, убити с жестоки изтезания или починали от глад в затворите. Фотографът е бил изслушан от трима международни магистрати. Франция ще може да заведе дело, ако сред жертвите бъде разпознат френски гражданин.
Съобщението за разследването идва точно когато сирийската драма е обсъждана в ООН, а Франция отхвърля всякакви евентуални компромиси с Башар Асад. Пред тези престъпления, които разтърсват човешкото съзнание, пред тази бюрокрация на ужаса... ние имаме дълга да се борим срещу безнаказаните действия на убийците, заяви в Ню Йорк френският външен министър Лоран Фабиюс.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна