Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радев: Текстовете за Air policing-a са само предложения за обществено обсъждане

Снимка: БГНЕС


Това, което се предлага, е само Законопроект- тоест промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, предложени от МО за широко обсъждан в 14-дневен срок.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ председателят на Комисията по отбрана в НС Валентин Радев. Той заяви, че все още депутатите няма да приемат предложените промени, които  въвеждат т. нар. “air policing”, който позволява чужди самолети да се включат в охраната на въздушното пространство на България.

Ние няма да ги приемем, преди да се приеме програмата за развитие на въоръжените сили 2020, която е внесена в МС и трябва да дойде в парламента. Трябва да бъде подготвен и изготвен от МО планът за развитие на въоръжените сили. Едва тогава  е правилно да  се правят промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Радев изтъкна, че за охраната на въздушното ни пространство има два пътя – ремонт на настоящите МиГ-29, за което сме се обърнали към Полша, и закупуване на съвместими с нашите съюзници изтребители.

Приетото  единодушно мнение  в КСНС при президента е  постепенно да се освобождаваме от зависимости от несъюзни държави. Точно това е посоката, която следва министърът на отбраната с този втори ход.

Третата възможност е само възможност и е хубаво да я има в Закона,  ако се случи така, че държавата реши, че има други приоритети – образование, здравеопазване и т.н. и  не може да купи самолет, а , недай, Боже, не стане и договорът с колегите от Полша, тогава ние трябва да имаме резервна възможност да  не оставим буквално и ден въздушното ни пространство незащитено. Нищо по-нормално от това да помолим нашите съюзници за известно време да ни помагат, както в момента помагат на прибалтийските републики. Но това е само една възможност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени