Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата жена-концертмайстор в Хамбург. В „Български изпълнители”: Йоанна Каменарска

БНР Новини
Йоанна Каменарска, цигулка (вляво) и Ирина Георгиева (пиано), Археологически музей, Созопол
Снимка: apollonia.bg

Млада, красива, интелигентна, с чудесно чувство за стил - не само като музикант, но и като жена. Така видях и запомних Йоанна Каменарска при срещата ни на „Аполония” 2015. Нейната кариера започва още на 10-годишна възраст като солист на детската филхармония Пионер в София. Учи цигулка при Йосиф Радионов, Руджеро Ричи и Игор Озим. През 1995 година печели две специални награди на майсторски клас на Ричи в Берлин и продължава своето образование при него в Моцартеума в Залцбург. Участва в множество фестивали и концертни цикли като Великденския фестивал в Рим, Европейския музикален фестивал в Лисабон, Залцбургските културни дни, Концертния цикъл на международната фондация Моцартеум Моцартфест, Шветцинген. Лауреат е на Международния конкурс „Моцарт” в Залцбург през 2002 година и Международния конкурс „Недялка Симеонова” в Хасково през същата година.

От 2007 година е последователно концертмайстор на Симфоничния оркестър на Северногерманското радио и на Хамбургския филхармоничен оркестър. Първата жена-концертмайстор в Хамбург - градът на Георг Фридрих Хендел, Карл Филип Емануел Бах, Йоханес Брамс, един от най-важните музикални центрове на Германия.

В звуковите файлове ще чуете откровения на Йоанна Каменарска за годините, в които нейн ментор е големият Руджеро Ричи, както и запис от концерта й на „Аполония” 2015.







петък, 2 октомври от 23 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна