Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Милчева: Корупционните дела се провалят заради лоша координация и остарялото законодателство

Снимка: архив

Делата за корупция се провалят заради лошата координация между държавните органи, липсата на добра дефиниция на този тип престъпления и остарялото законодателство. Това каза за “Хоризонт” в предаването “12+3” експертът Силвия Милчева от неправителствената организация "Програмата за развитие на съдебната система":

Наблюденията ни обаче показват, че на ниво прокурор добре се реагира в подобни ситуации. Необходими са законодателни промени, за да могат прокурорите адекватно да си вършат работата.
Един от проблемите е, че гражданите не знаят как да сезират прокуратурата. Много често обаче сигналите за корупция не са анонимни.

Това са изводите от проучването на "Програмата за развитие на съдебната система“, която анализира причините, заради които се провалят наблюдаваните от Брюксел дела за подкуп, въз основа на приключилите дела за корупция в апелативните съдилища.

Резултатите бяха представени на конференция по повод завършилия общ проект с държавното обвинение - "Гражданско наблюдение върху ефективността на прокуратурата да изследва корупционни престъпления“ по приключили дела до 2013 година.

Прокурорите са реагирали позитивно на направените констатации, обясни Милчева. Около становището, че остарялото законодателство пречи на работата на прокурорите са се обединили много от тях.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна