Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

45 млн. лв. ще бъдат спестени от лекарства заради отстъпки, договорени с фармацевтичните фирми

До края на годината се очаква да бъдат спестени 45 милиона лева от договорени отстъпки на фармацевтичните фирми за лекарствата, заплащани от Здравната каса. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов по време на блиц-контрол в парламентарната здравна комисия. Той уточни, че до момента има заявени от фирмите за лекарства отстъпки в размер на 40 милиона лева за лекарствата, които се заплащат напълно или частично от Здравната каса.

Министърът на здравеопазването Петър Москов отговори още на въпрос, отправен от Българския лекарски съюз, дали ще се изплати надлимитната дейност на лечебните заведения за 2015 г. Москов отговори, че според него понятие като надлимитна всъщност означава по-скоро надзаконова дейност. Здравният министър каза, че анализът за 2015 г. сочи, че големите областни университетски болници в страната са се справили в бюджетните рамки на методиката за разпределение на средствата, а само определени болници претендират, че потокът от пациенти при тях е по-голям например от болница "Пирогов". Здравният министър каза още, че правилата трябва да важат за всички и би подкрепил само действия на Надзорния съвет на Здравната каса да се проверят определени несъответствия, но не бива да се нарушава балансът на бюджета на Касата.

Министърът на здравеопазването каза също, че всички превантивни действа да не възникват епидемии сред бежанците у нас се изпълняват от Министерството на здравеопазването. Засега няма данни от регионалните здравни инспекции за епидемии от заразни болести в бежанските лагери, допълни Петър Москов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна