Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Суетата пречи на много жени да се прегледат за рак на гърдата

Снимка: БГНЕС

Главният редактор на списание ELLE Мария Георгиева преди година дари косата си, за да помогне на онкоболна жена. Днес примерът ѝ вдъхновява много жени у нас.
 

Когато се роди идеята да направим перука за конкретна жена, болна от рак на гърдата, ние все още не знаехме коя ще бъде тази жена. Идеята ни беше Виктория Петрова – водеща на новините по бТВ, да бъде наша корица и чрез нея да фокусиране вниманието на жените върху проблема, за който се говори всеки октомври. Тогава не знаех, че косата от един човек не е достатъчна за направата на перука. Така спонтанно се роди у мен желанието да бъда част от инициативата, която Вики прегърна от раз. Моята редакторка Велина Василева също каза, че ще дари косата си, но въпреки това 3 опашки по 30 сантиметра не бяха достатъчни, разказа в предаването "Хоризонт до обед" Мария Георгиева.

След излизането на броя десетки жени откликват на призива да дарят косите си. Намират перукер и жена, на която да я дарят.

Хубавото е, че показахме на жените как суетата може да бъде преглътната не само за да направиш добро. При рака основният проблем е, че жените не отиват на преглед, защото се страхуват за гърдите си. Гърдите и косата, която могат да загубят, създават огромен проблем в съзнанието на жените. Може би този страх, породен от суета, пречи на повечето да отидат навреме на лекар, смята главният редактор на списание ELLE.

Разговорът с Мария Георгиева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна