Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Иван Дочев: Отдавна трябваше да продадем МиГ-овете и да търсим ново решение

Това е продължение на агонията от последните 10-15 години, бих казал – една кръпка върху съдрания кожух на авиацията. Това каза за предаването "Хоризонт за вас" бившият военен пилот и командир на корпус "тактическа авиация" ген. Иван Дочев:

Проблемът не се решава с това, че ще отремонтираме няколко двигателя. Самолетите имат най-различни агрегати и ресурсите им изтичат. Производител е Русия, а след като няма да ни доставят резервни части, те могат да стоят на място и заради гуми, и заради пиропатрони, а не само заради двигатели.

Според Дочев е невъзможно с два или 4 изтребителя да се поддържа подготовката на една ескадрила от 20 летци.

След като нямаме пари, трябва да направим разчет какво можем да направим и какво не, категоричен е Дочев, който оцени като "необходим" законопроектът, позволяващ и съюзнически самолети да участват в охраната на небето ни.

Нали затова влязохме в НАТО, за да можем да си помагаме и когато има нужда, да се помага. Не смятам, че е проблем наш съюзник, макар и Турция, да ни охранява въздушното пространство, колкото и това да звучи неприятно за много хора.

Според Дочев е необходимо по най-бързия начин страната ни да намери нови многоцелеви изтребител от страните, които са ни съюзници, и да запази летателния си състав.

Не можем да обвиняваме Русия, че не ни поддържа военната авиация, след като се противопоставяме в момента едни на други и все повече обстановката върви на там. Не казвам, че ще воюваме, но става въпрос, че и аз да съм производител в Русия, ще гледам да си продам самолетите, но ако съм политик  ще кажа: "Чакайте с тези хора да видим какво ще стане". Няма какво да си играем с МиГ-29. Отдавна трябваше да ги продадем, докато имаха цена, и да търсим ново решение.

Интервюто на Снежана Иванова с ген. Иван Дочев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна