Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Итконен: ЕК няма притеснения относно парафираното споразумение за възобновяване на руските доставки на газ за Украйна

| обновено на 03.10.15 в 11:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нямаме никакви притеснения относно парафираното в петък, 25 септември, споразумение за обвързващ договор между Русия и Украйна.  Наистина са необходими отделни процедури по окончателното му подписване и от двете правителства. Европейската комисия очаква тези процедури да се случат в следващите дни. Надяваме се на безпроблемно прилагане на протокола, но на този етап нямаме основания за притеснение. Това каза за "Хоризонт" Ана-Кайза Итконен, говорителят на еврокомисаря по енергетика Марош Шефчович.

През седмицата министрите на енергетиката на Русия и Украйна парафираха в Брюксел споразумение за възобновяване на руските доставки на газ за Украйна от 1 октомври. Цената беше понижена, но само за периода до края на декември. Украйна замрази погасяването на облигации в размер на 500 млн. долара. Шефът на „Газпром“ Алексей Милер заяви, че не е ясно как Киев ще погаси текущите газови доставки.

Според нея количествата, които Украйна трябва да купи за хранилищата си, ще бъдат достатъчни за гарантиране на всички нужди на украинската държава и за поддържане налягането и транзита на синьо гориво през тръбите за Европа:

С това нагнетяване, общото количество, за което говорим ще стане почти 18 милиарда куб.метра. Според нашите изчисления те ще са достатъчни както за нуждите на украинците през зимата, така и за осигуряването на транзита към Европа. Според Комисията идеалният вариант за резерв преди зимните месеци е от 19 милиарда куб.метра. По наши данни, към момента, в газохранилищата на Украйна има около 15,5 милиарда куб.метра. След нагнетяването на още 2 милиарда целта почти ще е достигната. Разбира се, има технически ограничения за нагнетяването на повече гориво в хранилищата. Това не означава по никакъв начин, че е възможна газова криза. Има и други начини за гарантиране на количествата, а към момента предложението е достатъчно.

Ана-Кайза Итконен беше категорична, че ролята на Европейската комисия не е да плаща:

Ние само посредничим за набирането на средствата от МВФ, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Тези пари няма да се вземат от европейския бюджет и Еврокомисията не е гарант за финансирането. По тази сума ние нямаме коментар, защото формално не сме страна. Отделно от газовия протокол обаче, ЕС вече одобри 1,8 милиарда евро за Украйна като помощ за микрофинансиране. Първите 600 милиона бяха преведени на Киев през юли, а втория транш очакваме преди края на тази година. Това означава, че помощта не е обвързана с определени дейности и Украйна може да използва част от парите за закупуването на газ.

Тя обясни, че не вижда политически рискове някоя от страните да се оттегли от протокола:

И двете страни се придържаха към протокола миналата година. Няма причини да се съмняваме, че този път ще бъде различно. Според нас и двете страни искат да запазят репутацията си на надеждни партньори. Всички се съгласиха на тези тристранни преговори, които протекоха добре и нямаме основания да прогнозираме негативни последици.

Цялото интервю на Никола Миладинов с Ана-Кайза Итконен чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна