Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София и в Смолян предстоят събития с почит към Ласло Наги

90-годишнината от рождението на унгарския поет, преводач и график Ласло Наги, ще бъде отбелязана в София и в Смолян, съобщават организаторите от Унгарския културен институт. Наги е изтъкнат преводач на българско народно творчество и българска поезия, носител на Ботевска награда.

На 6 октомври от 18.00 ч. в Централния военен клуб ще се състои паметна вечер в чест на твореца с подкрепата на министерствата на културата, отбраната и образованието и науката, Литературния музей "Петьофи", Института "Балаши", Унгарската академия за изкуства, съюзите на унгарските и на българските писатели, чиито представители ще участват в тържеството.

Стихове от Ласло Наги ще изпълни Мариела Станчева, многократен победител в Унгарско-българския рецитаторски конкурс - Шумен. Фолклорна програма ще изнесат гости от будапещенския район Кишпещ, побратимен с град Смолян. Ще бъдат връчени наградите от конкурса за превод на стихове на Наги.


Бюст-паметник на Ласло Наги ще бъде открит в Смолян пред Градската библиотека на 7 октомври. Народната певица Валя Балканска ще участва в тържеството заедно с фолклорни изпълнители от Унгария. Изложба за Ласло Наги ще бъде подредена в Регионалния исторически музей "Стою Шишков" - Смолян, със съдействието на Литературния музей "Петьофи" - Будапеща.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна