Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официално откриват новата сграда на Софийския районен съд

Снимка: БГНЕС

Новата сграда на Софийския районен съд /СРС/ на столичния булевард  „Цар Борис III“ ще бъде официално открита днес. От няколко месеца в нея работи гражданската колегия на съда. Ремонтът продължи близо три години.

Сградният проблем на най-натоварения български съд е от 90-те години на миналия век. Ремонтът на сградата на бившите Строителни войски започва в мандата на кабинета "Борисов- 1". Очаква се във втория си мандат Бойко Борисов да я открие. Това обаче няма да е първото му посещение в новата гражданска съдебна палата. През март той я инспектира подробно и разпореди да бъдат предоставени необходимите милиони за довършването й.

На официалното откриване днес се чакат още правосъдният министър, тримата големи в съдебната система, членове на ВСС.

Преместването на службите в новата съдебна палата започна през февруари 2015 година и продължи около три месеца. Над половин година отне подготовката за преместването на над 600 000 дела. Поетапно от април заработиха държавните съдебни изпълнители и архивните служби на съда и трите граждански отделения.

От началото на септември започна първият съдебен сезон в гражданската съдебна палата.

Въпреки церемонията днес, съдът ще работи по обичайния си график.

Откриването на новата сграда на СРС ще съвпадне с крайния срок, който премиерът даде на вътрешното и правосъдното министерство да му предложат драстични мерки, които да доведат до спиране на убийствата на пътя. Засега са известни само идеите на МВР.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени