Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел освободи четирима заложници, отвлечени от "Хамас" през октомври

Снимка: Алами/Ройтерс

Четирима израелски заложници от пленените от "Хамас" миналия октомври, са били освободени. Това е станало по време на съвместна акция на израелските сили за сигурност, в която беше ранен един полицай, който по-късно почина в болница.

Акцията, която се е провела на две локации в Нусейрат в централната част на Газа, е определяна като най-мащабната от началото на продължаващата вече осем месеца война.

Освободените днес са в добро здравословно състояние, настанени са в болница за прегледи. Те са на възраст между 21 и 40 години и са били отвлечени от бойци на радикалната палестинска групировка по време на музикалния фестивал "Нова" на 7 октомври 2023-та.

Реакциите след спасителната акция:

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел няма да се предаде пред тероризма. 

Герамнският канцлер Олаф Шолц определи освобождаването на заложниците като "важен знак на надежда", а роднините на пленените го нарекоха "чудотворен триумф".

Междувременно продължават атаките на израелската армия, които са насочени главно срещу централните райони на палестинската територия.

На север, в град Газа трима души са загинали при израелски въздушен удар срещу училище, в което са били подслонени разселени семейства. Израелски военни твърдят, че ударът е бил срещу укриващи се там бойци на "Хамас". Подобна атака срещу училище имаше и в четвъртък, при която загинаха 40 души.

Остри реакции от израелска страна последваха решението на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш да включи Израел в глобалния списък на извършителите на правонарушения срещу деца по време на конфликт. "ООН се постави в черния списък на историята" заедно с онези, които подкрепят убийците от "Хамас", заяви премиерът Нетаняху.

Палестинският президент Махмуд Абас призова за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН относно "кървавото клане, извършено от израелските сили" в бежанския лагер. Според въоръженото крило на палестинското ислямистко движение "Хамас" при операцията в бежанския лагер са били убити и заложници.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна